Biografie kort
Hans Hagen is sinds 1987 full-time schrijver. Daarvoor werkte hij als leraar Nederlands en geschiedenis, bij een theatergroep en bij het kindertijdschrift Taptoe. Hij schreef tot nu toe 67 boeken, waarvan 19 met Monique Hagen. Hans werkte mee aan verschillende (school)radio- en televisieprogramma’s, onder andere aan Sesamstraat.
Vijf van de Jubelientjeboeken werden Getipt door de Kinderjury. Maar Hans schreef ook historische romans en dichtbundels, onder andere met Monique het bekende Jij bent de liefste. De bundel werd bekroond met de Kinderboekwinkelprijs.
Hans kreeg een Gouden Griffel voor De dans van de drummers, zes Zilveren Griffels, en Verkocht werd bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs en de Glazen Globe. In 2008 schreef hij het kinderboekenweekgeschenk Vlammen.
Regelmatig bezoekt Hans scholen in binnen- en buitenland om workshops te geven, of om voorstellingen te spelen voor kinderen en ouders.
Van 2017-2019 was hij samen met Monique Nederlands Kinderboekenambassadeur.

© foto Renske Derkx

Biografie lang
Ik ben geboren in ’s Graveland. Daar speelde ik meestal met mijn vriendjes in het bos. Of ik voetbalde. Of ik las boeken als De Kameleon, Arendsoog, Pietje Bel, Dik Trom en nog veel meer. En ik verslond stapels stripboeken. Als ik een boek in mijn handen had, hoorde ik niets meer, hoe hard je ook riep. Als ik las, was ik ergens ver weg in de wereld van het verhaal. Ik had een grote wens: ik wilde graag een paard. Toen ik vijf was, kreeg ik er een van Sinterklaas. Een schimmel. Op wieltjes.

Op de basisschool las Meester Haverkamp voor uit Alleen op de wereld . Prachtig! Lekker zielig! Meester Van Rooij las De Engelandvaarders voor. Lekker spannend! En meneer Van Essen vertelde over de farao’s van Egypte en de keizers van Rome. Dat waren de beste uurtjes van school. Om heerlijk weg te dromen…

Omdat ik zo van verhalen hield, werd ik leraar Nederlands en geschiedenis. Daarna werkte ik nog bij Jeugdtheatergroep Stennis en als eindredacteur bij de Taptoe. Maar ’s avonds en in het weekend zat ik te schrijven. Tot ik 15 verhalen af had. De eerste uitgever die ze las, wilde er meteen een boek van maken. En toen ben ik doorgegaan en werd ik schrijver. Want leuker werk op de wereld bestaat niet!

De dans van de drummers - griffelIk kreeg de Gouden Griffel voor De dans van de drummers en zes Zilveren Griffels. En vier Vlag en Wimpels, o.a. voor
Het hanengevecht en het eerste deel uit de Jubelientje-serie. Verkocht werd bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs. Vijf Jubelientjeboeken werden Getipt door de Nederlandse Kinderjury. Mijn boeken zijn in vijftien talen vertaald.

De boeken Koning Gilgamesj en Maliff en de wolf bewerkte ik met muzikant Erik Karsemeijer tot Vertellingen in woord en klank, (familie) voorstellingen voor scholen, bibliotheken en theaters. Op dit moment speel ik met Monique Hagen de voorstelling voorstelling Ik zoek een woord.

Met Monique schreef ik prentenboeken en dichtbundels voor jonge kinderen – het bekendst is
Jij bent de liefste, van dit boek zijn ruim 260.000 exemplaren verkocht. We schreven samen ook een informatief boek over paarden: Het paardenboek.
Regelmatig ga ik met Monique naar Nederlandse scholen in binnen- en buitenland. De laatste jaren werkten we bijvoorbeeld op scholen in Beijing, Shanghai, Keulen, Antwerpen, Brussel en Oman.

Tijdens het schrijven van het ene boek borrelt het andere vaak al op. Toch is juist het begin van ieder verhaal lastig. Alles moet worden beslist en uitgeprobeerd en bijna niets is goed. Na verloop van tijd gaat het schrijven soepeler en tot nu toe eindigt elk boek geheel onverwacht. Ik denk nog weken nodig te hebben, maar ben ineens vanmiddag klaar.

Overzicht  
10-9-1955   geboren in ‘s Graveland
1973-1979   lerarenopleiding in Utrecht
1979-1981   leraar Nederlands en geschiedenis in Lelystad
1980   debuut Elke dag een hokje
1981-1983   zakelijk leider en speldocent bij jeugdtheatergroep Stennis
1984-1987   eindredacteur Taptoe bij uitgeverij Malmberg
1987-nu   full-time schrijver
2017-2019   Kinderboekenambassadeur

 

Meer informatie
Lezen over Hans Hagen – door Marianne Dekker – Biblion Uitgeverij
Lemniscaatkrant 57 – lente 2001 – interview met Monique & Hans op blz. 12
Literatuur zonder Leeftijd 57, blz. 45-49 – Interview over het bewerken van het Gilgamesj-epos en de Yarim-verhalen

Hans Curacao

Bestuur  
1993   lid commissie Additionele Honoraria – Fonds voor de Letteren
1993-1996   voorzitter Jeugdboekenschrijvers – Vereniging van Letterkundigen
1996-2000   voorzitter IBBY Nederland
1997   in commissie Charlotte Köhler-stipendium Kinder- en jeugdboeken
2004-2008   bestuurslid van de Vereniging van Letterkundigen
2012-2013   bestuurslid Buma Sociaal Fonds    
2016            jurylid Jenny Smelik Ibby Prijs