Vlammen

Hans Hagen
Illustraties Philip Hopman

8+
Uitgeverij Querido

Kinderboekenweekgeschenk 2008

Kopen

INHOUD

Wat doe je als iemand je zeventienhonderd euro in handen duwt, vlak voor de politie aanbelt?
Neem je het op voor je broer als je hem van diefstal verdenkt?
Wat zeg je tegen een meisje als de vlammen je uitslaan wanneer je haar ziet?
En hoe red je je opa als die zijn brandende woonboot binnengaat...

Vlammen gaat over een heftige week uit het leven van Bo. Hij moet zich uit lastige situaties zien te redden, net als de andere personen in het boek.

vlammen_woonboot

Het idee voor Verkocht vond ik in Dubai. In Pakistan en Syrië leerde ik de wereld kennen van De reis van Yarim. Voor Vlammen hoefde ik niet zo ver van huis. Het speelt rondom de boerderij waar ik een paar jaar heb gewoond.

De woonboot van opa ligt vlakbij die boerderij in de Vecht. Er zijn meer 'echte' dingen in het boek terecht gekomen. Bij boer Evert uit het verhaal staat mijn paard. En het Australische woonboot-avontuur van oma en opa is ook echt gebeurd. Monique en ik lagen een hele dag met een boot op een zandbank bij Tin Can Bay,
omdat we de vaargeul niet volgden. Na acht uur wachten
tilde de vloed de boot pas op en konden we verder varen.

Vlammen
Geschenk van de Kinderboekenweek 2008.
De CPNB maakte een tv-spotje.

OVER DIT BOEK

De CPNB vroeg of ik het geschenk voor de Kinderboekenweek 2008 wilde schrijven. Een hele eer, maar het was ook spannend om in korte tijd een boek te verzinnen. Ik werkte aan Vlammen van november 2007 t/m mei 2008. Philip Hopman maakte de tekeningen. Steef Liefting verzorgde de vormgeving. En toen lekten er 439.000 Vlammen van de pers.

RECENSIES

Vlammen - teletekstNRC, Karel Berkhout - In Vlammen laat Hagen poëzie een vooraanstaande rol spelen, hij doet dat op een intelligente manier: niet te zweverig en met een paar prima gedichten... de novelle is zorgvuldig geweven rond het thema van water en vuur... spannende scènes en grappige dialogen.

Volkskrant, Pjotr van Lenteren - Vlammen is een mix van mooi en meeslepend. Het heeft veel vaart dankzij ouderwetse spanningsbogen,
maar ook rust en ruimte voor wat goed
geformuleerd gefilosofeer over het leven.

Lezen, Joukje Akveld - Een fraai visitekaartje.

Kidsweek, Thomas de Veen - Vol actie en dagelijks-leven-dramatiek, beschreven met de goedgekozen woorden van een dichter.

Trouw, Bas Maliepaard - Wat Hagen met dit boek wil zeggen blijft, voor mij althans, verborgen.

Reformatorisch Dagblad, Mariëlle Oussoren-Buys - In rake bewoordingen weet Hagen de beweeglijke Bo neer te zetten.

Delen?