Het hanengevecht

Hans Hagen
Illustraties Philip Hopman

Vlag en Wimpel
Jenny Smelik-IBBY Prijs

 


8+
Querido
2012 - 1e druk
2013 - 2e druk
2014 - Dyslexie-uitgave AVI E4

INHOUD

Een razend spannend verhaal.

Het hanengevecht illustratie haantjesHet hanengevecht gaat over Pio. Hij vindt een haan bij de waterval. En volgens opa is die haan een echte kampioen. Pio traint de haan, wekenlang. En op een dag gaan ze naar de cockpit, naar het stadion. De haan moet daar vechten, op leven en dood. Als hij wint, kan Pio de haan voor veel geld verkopen. Dan hoeft Pio niet meer te werken, dan mag hij net als vroeger weer naar school.

 

OVER DIT BOEK

Het idee voor dit boek vond ik op de Filippijnen. Ik zag overal cockpits - dat zijn stadions waar hanengevechten worden gehouden. Elke zondagmiddag zitten er veel mensen op de tribune. Het is een sport die net zo populair is als voetbal bij ons. Toen ik die hanen zag vechten, wist ik meteen: dit wordt een boek. Er paste maar één titel bij: Het hanengevecht.

Het hanengevecht stond op de kerntitel-lijst van de Vlaamse Kinderjury 2014.

RECENSIES

de Volkskrant - Hagen slaagt er in om deze wereld indringend, maar ook objectief te beschrijven. Hij bespaart de lezer geen enkel detail, maar oordeelt niet... Hij schrijft prettig proza: precies, kort en krachtig... opmerkelijk meeslepend.

Reformatorisch Dagblad - Pio trekt je mee het boek in. Je kijkt met hem mee, treurt met hem mee, hoopt met hem mee... Prachtig boek.

Het hanengevecht dauin 2

JaapLeest - In poëtische stijl, met korte zinnetjes, wordt de lezer meegenomen naar een andere cultuur, en naar de geuren, gewoontes en gevoelens die daarbij horen. Het is een soort dansend proza dat je heel naturel en ritmisch meevoert.

Friesch Dagblad - Hagen heeft niet veel woorden nodig om een spannend verhaal te schrijven. Zijn woorden zijn altijd zorgvuldig gekozen en brengen de sfeer van het verhaal goed tot leven.

Kinderboekenpraatjes - Van mij had Hagen een Griffel gekregen omdat hij in toegankelijk mooi taalgebruik voor de jonge lezer een onbekende wereld weet te openen en daarbij een grote indruk achterlaat. Het hanengevecht is een van de mooiste kinderboeken uit 2012.

Jury Glazen Globe - Hans Hagen weet in korte, treffende zinnen de harde wereld van de hanengevechten indringend te schetsen. Zijn oplossing voor een niet te heftig einde is ook meesterlijk!

Femke Ganzeman - Leesbevordering in de klas: Een indrukwekkend verhaal dat nog echter wordt door de krantenartikelen achterin het boek.

IN DE KLAS

Marmiek heeft een mooi educatief project over de Filippijnen gemaakt: Op zoek naar de schatten van de Filippijnen. Het project bevat groepslessen, leskaarten en links naar prachtige filmpjes rond verschillende thema’s. Kinderen kunnen zelfstandig of in groepjes aan de slag gaan. Een van de thema’s is Het hanengevecht.

Kunstgebouw maakte voor de Kinderboekenweek 2013 ook lessen bij Het hanengevecht, voor groep 7-8. De lesmap met in totaal 24 goede en bruikbare lesideeën voor groep 1-8 was toen te bestellen. De lessen bij Het hanengevecht zijn op deze website geplaatst met toestemming van Kunstgebouw, waarvoor dank.

ANDERE COVERS

Het hanengevecht - Zwijsen 200Speciale Zoeklicht Dyslexie-uitgave
Zwijsen heeft "échte toptitels van bekende kinderboekenschrijvers toegankelijk gemaakt voor dyslectische lezers. Het zijn dezelfde spannende, grappige en mooie verhalen, maar dan eenvoudiger. Het AVI-niveau is bijvoorbeeld lager. En de pagina’s zijn overzichtelijker. Bovendien is in ieder boek het speciale lettertype voor dyslectische lezers gebruikt, het Zwijsen Dyslexiefont. Dat maakt het lezen een stuk makkelijker."

ANDERE TALEN - OTHER LANGUAGES

English summary of The Cockfight
Pio has been unable to go to school for some time because his father has lost his job, and so Pio hopes to win some quick money by training a rooster to fight.
Stories about people in impoverished circumstances are often very gripping. When life is hard, the decisions you make can really matter. If you have no money and something goes wrong, your situation can quickly go from bad to worse. Hans Hagen’s The Cockfight is all about living in poverty and making the right decisions. Read more...

Het hanengevecht - oorkonde bloemen

Delen?