Van 2017-2019 waren wij de Nederlandse Kinderboekenambassadeurs. We probeerden het belang van (voor)lezen onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Een aantal filmpjes die we als ambassadeur hebben gemaakt, zijn op deze pagina te vinden.

De Kinderboekenambassadeur wordt telkens voor twee jaar aangesteld door Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met De Schrijverscentrale en de CPNB.

LEESPROMOTIE

DUIK SAMEN IN EEN BOEK
Duik ook eens samen in een boek – hoe vaker, hoe liever. Lezen is leuk, en de taalontwikkeling van kinderen hangt samen met hoe vaak kinderen iets horen.

KINDEREN DOEN JE NA
Ouders zijn het belangrijkste voorbeeld voor een kind. Dus wil je dat je kind een goede lezer wordt? Lees zelf. Lees samen. Lees voor.

VIJF POËZIETIPS
Meer poëzie in het basisonderwijs? We geven vijf eenvoudige tips, die je het hele jaar door kan gebruiken. Leve de poëzie!

CHILDREN DO WHAT YOU DO
A child of parents who read is five times more likely to become a good reader. So read (together), every day! It’s just as essential as brushing your teeth every day.

LEES VOOR
Help je kind om een goede lezer te worden. Hoe? Geef het voorbeeld: lees zelf én lees voor. Lezen is leuk. En het brengt je verder in het leven – kijk maar naar Merel.

OUDERS BIJ DE LES
Een kind van lezende ouders heeft vijf keer zo veel kans om zelf ook een goede lezer te worden. Maar hoe bereiken we die ouders? Nodig ze bij een schrijversbezoek uit.

LIEVELINGSBOEK
Kom je ook naar de Kinderboekenambassade? Neem je lievelingsboek mee, maak een filmpje en verdien een paspoort.

OPENING AMBASSADE
10 juni – Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag en Sarah van der Pruissen, kinderdirec-teur van het Kinder-boekenmuseum, overhandigden de sleutel aan Monique & Hans.

TUSSENSTAND
De Kinderboekenambasade wordt zo mooi! De vloer ligt erin. De boeken kunnen bijna in de kasten. De schilderijen zijn bijna klaar…

VOOR DE KUNST
Op Voordekunst.nl werden donateurs gezocht voor de schilderijen in de Kinderboekenambassade. En ze werden gevonden, hoera! Philip Hopman is begonnen.

AMBASSADE… GEVONDEN
We gingen op audiëntie in het Kinderboeken-museum en hoera: we krijgen een ambassade. Opening 10 juni 2018 tijdens de Kinderboekenparade.

AMBASSADEJACHT 3
Hoe zoek je een Kinderboekenambassade? En waar vind je die als paleis Soestdijk net is verkocht…

AMBASSADEJACHT 2
Een Kinderboekenambassadeur zonder ambassade? Dat kan natuurlijk niet.

AMBASSADEJACHT 1
Een ambassade waar je lekker kunt lezen en waar veel kinderen en boeken in passen… Onze voorganger had er een op het oog – wij namen een kijkje.

VOORLEESDAG BONAIRE
In 2017 werd op Bonaire voor het eerst de Voorleesdag georganiseerd, en toevallig waren wij daar net op vakantie. Bijna 90 vrijwilligers lazen voor op basisscholen en kinderdagverblijven: schrijvers, brandweer, politie… en wij ook. Het was een groot succes. Linda Maas van de St. Lezen & Schrijven Bonaire wil de dag in 2018 weer organiseren

VOORUIT MET VOORLEZEN
In 2017 deden er 144 scholen mee aan Vooruit met Voorlezen. Leerkrachten van groep 5-8 werden aangemoedigd om elke dag voor te lezen. De scholen kregen een gratis boekenpakket. Lesideeën bij die boeken zijn voor iedereen beschikbaar op Leesplan.