De dans van de drummers

Hans Hagen
Illustraties Philip Hopman

Gouden Griffel
Esel des Monats

 

8+
Uitgeverij Querido
1e druk 2003
7e druk 2012

Ook als luisterboek

INHOUD

de_dans_tek_drummerSidi duwt de deur van de hut open. Bij het vuur ziet hij een schim. Het is Dudu Addi, de meester-drummer, woest danst hij in het rond en slaat op de trom. Ta-ka-dong-dong-dong-dong-dong... Sidi voelt het geluid in zijn borst en zijn buik. Zachtjes beweegt hij mee op de maat.
Dudu Addi heeft de nieuwe trommels in een cirkel gezet. Hij roept de zes kinderen bij zich en zegt: ‘Het is tijd om te kiezen. Welke trommel hoort bij jou? Als je de verkeerde kiest, krijgt je geen les.’
Wie vergist zich: Sidi, niemand, alle zes?

Ik ging met Philip naar Elmina in Ghana. Philip tekende de baai in het boek, bij dag en bij nacht. Op het strand krijgen de drummers in het boek les van Dudu Addi.

Dit filmpje geeft een beeld van de dierentuin en het leven in Accra, de hoofdstad van Ghana.

OVER DIT BOEK

Het idee voor dit verhaal kreeg ik in 1997 in Ghana. Over de hele wereld verspreid zijn Nederlandse schooltjes.
 Want soms gaan ouders een tijdje in een ander land werken.
 En dan moeten de kinderen mee.
 Op een aantal van die scholen was ik om over mijn boeken te praten. 
Naar Ghana ging ik samen met Erik Karsemeijer, een muzikant. 
We traden in Accra op voor ouders en kinderen.
 Bij maanlicht, in een sprookjesachtige tuin.
 De dag erna wilden we naar een drumschool gaan.
 We reden naar het dorp en... drumschool gesloten!
 Er mocht een maand niet worden getrommeld van het dorpshoofd.
 Het was een soort vasten.
 Na die maand zou er een feest zijn. Maar dan waren wij al weer weg, helaas...
Vanaf die dag zat er een meester-drummer in mijn hoofd. 
Ik bezocht meer buitenlandse scholen.
 Mijn dagboekjes groeiden. 
Ik kreeg stapels ideeën door alles wat ik zag.
 En toen begon ik aan dit boek.

Gouden Griffeltaart

Ook Wooley was blij met de bloemen voor de Gouden en Zilveren Griffel.

Toen ik het schreef, zag ik vooral Ghana in mijn hoofd.
 ‘Ghana?’ zei tekenaar Philip Hopman.
 ‘Daar ben ik nog nooit geweest. 
Ik ga er ook heen.
 Om de sfeer te proeven. 
Om alles te zien en om foto’s te maken.’
 En dus vloog Philip ook naar het zuiden.
 Met een schetsboek en een hoofd vol ideetjes kwam hij thuis.

De hartslag van de trom

In 1999 werkte ik mee aan Typotoons, een tv-programma van de VPRO. Tijdens de opname schreef ik een verhaal, en kinderen gaven me (via internet) allerlei woorden en regels die ik moest gebruiken. Na een uur chatten had ik een verhaal dat grof in de steigers stond. Van dat on-affe verhaal moest ik in één dag een scenario maken voor een korte animatiefilm. Die film, De hartslag van de trom, werd uitgezonden op 28 november 1999. Het scenario gebruikte ik later voor het een-na-laatste hoofdstuk van De dans van de drummers. Daarin vertelt de oude Dudu Addi over de meesterdrummer van wie hij zelf les kreeg toen hij jong was.

RECENSIES

Juryrapport Gouden Griffel - Het ritmische taalgebruik en de cadans van de korte zinnen maken dat het boek leest als een muziekstuk. De hoofdstukken eindigen spannend... De meesterdrummer heeft de meesterschrijver gevonden... Ook de illustraties van Philip Hopman zijn van een opmerkelijke schoonheid en passen perfect in het verhaal.

de Volkskrant, Pjotr van Lenteren - Aan de bekroning van dit boek is maar één ding mis, namelijk dat Philip Hopman met zijn fenomenale tekeningen niet ook in de prijzen viel. Hagen kan schrijven. En dat doet hij in knappe, korte zinnen, die poëtisch zijn, maar ook begrijpelijk voor kinderen. Bovendien weet hij onderwerpen te kiezen die zijn lezers aan het hart gaan, zonder concessies te doen aan de kwaliteit van zijn werk.

Uitreiking Gouden Griffel door Dick Anbeek, voorzitter CPNB

hotel-boekenlust, Patrice Matthee- Minstens zo mooi als de spanning is de taal. De korte zinnen zijn opgebouwd uit woorden van een wonderschone eenvoud, krachtig en vol sfeer... prachtige tekeningen van Philip Hopman... deze samenwerking is een hoogtepunt.

Kinderopvang, Ingeborg Hulsebos - Een zeldzaam mooi boek! Alles klopt... Opnieuw blijkt Hans Hagen een meesterverteller. In De dans van de drummers heeft Philip Hopman zichzelf overtroffen: de speelse kleurnuances, de sprekende figuren en de weergave van het mysterieuze Afrika vullen het verhaal niet alleen maar aan, maar vertellen een eigen verhaal. Dit boek heeft de Gouden Griffel meer dan terecht gekregen!

Vrij Nederland, Jinke Obbema - Een spannend vertelde raamvertelling... De illustraties van Philip Hopman zijn soms verleidelijk, vaak bevreemdend of dreigend. Ze vormen een emotionele aanvulling op de vertelling, en zijn er niet simpelweg een weergave van.

Over Jeugdliteratuur, Mirjam Noorduijn - Bijzonder, verassend, geheimzinnig en exotisch.

Bookbird 2005, vol 43, no. 2, Toin Duijx - Six children have gathered around the master drummer, Dudu Addi. Each child has to choose a drum and a accompanying symbol. Those who make the 'wrong' selection won't receive drumming lessons. Dudu Addi helps every child to choose correctly by telling a story about each symbol. The stories are partly based on traditional stories from Ghana and other African countries. The tales, one by one, create beautiful images of the atmosphere and cultuaral traditions of these countries. At the end, as all the children come together, the stories also come together, joining to make a whole of related parts. The writer uses a pleasant style, characterised by simple, short sentences. Attractive colour illustrations enhance the told stories and evoke the atmosphere of the African settings.

LUISTERBOEK

De dans van de drummers is verkrijgbaar als luisterboek. Hans leest het boek zelf voor.

Voor het luisterboek schreef Hans zeven liedjes over de kinderen die les willen krijgen van meesterdrummer Dudu Addi.
Zang Imme Hagen en componist Floor Minnaert.

Uitgeverij Querido - Luistervoorbeeld

ANDERE COVERS

Van Goor 2003

Boektopper 2007

alt tekst

Querido 2008

ANDERE TALEN- OTHER LANGUAGES

English summary

The Dance of the Drummers - Sentences in which drumrolls echo
Choices, life is full of them. Even children, no matter how young and where they live, have to make choices. In this book Hans Hagen shows what choices there are for children in Ghana. He reveals beautifully how important oral tradition is to this society. Six children are given the opportunity to become apprenticed to master drummer Dudu Addi. On the basis of their own story each has to choose a colour and a drum that fits him or her. In this way they are initiated into their own culture and become full-fledged members of that culture. This makes the story resemble an initiation rite. Read more...

de_dans_van_de_drummers_duits 

Duitsland, Die Nacht der Trommler,
Peter Hammer Verlag 2008

Delen?