Verkocht

Hans Hagen
Illustraties Philip Hopman

Woutertje Pieterse Prijs
Glazen Globe

 

10+
Uitgeverij Querido
1e druk 2007
7e druk 2019

Ook als luisterboek

INHOUD

Yaqub wordt door zijn ouders verkocht aan een man die hun een gouden toekomst belooft. Ver van huis moet Yaqub op kamelen gaan racen. Als hij wedstrijden wint kan hij veel geld verdienen. Misschien worden ze wel rijk…

Maar het nieuwe leven is keihard. Yaqub leeft als een gevangene in een kamp. Elke dag moeten de kamelenjockeys urenlang trainen. Ze krijgen nauwelijks te eten. Wie niet gehoorzaamt wordt streng gestraft. De wedstrijden zijn zwaar en gevaarlijk, er gebeuren vaak ongelukken tijdens de races. Yaqub sluit vriendschap met Zareena. Samen dromen ze van teruggaan naar huis, maar hoe kunnen ze ontsnappen aan het helse leven in de woestijn?

tek.babuBij de kamelenrenbaan in het rijke Dubai zag ik honderden kinderen die als jockey moesten werken. Waar kwamen ze vandaan? Over deze onvoorstelbare vorm van kinderslavernij gaat Verkocht.

OVER DIT BOEK

Verkocht Woutertje Pieterse logoVerkocht is bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs.
Tijdens de uitreiking werd Hans geïnterviewd.
Beluister het interview.

Het verhaal van Yaqub begint in Pakistan. Ik reisde in dat land rond om onderzoek te doen voor mijn boek Het gouden oog. In een krant zag ik een berichtje staan: er waren drie kinderen ontvoerd. Wat gebeurt er
met die kinderen? vroeg ik me af. Waar gaan ze naartoe? Lees meer...

RECENSIES

Verkocht jockeys 6NRC, Monique Snoeijen - De tekeningen van Philip Hopman zijn indrukwekkend... De taal van Hagen is beeldend en trefzeker... een mooie beschrijving van een gruwelijke en onbekende wereld... levensecht.

NBD, Wilma van der Pennen - Op ingehouden toon, en daardoor des te indringender, schetst de auteur het leven van Yaqub, zonder dat dit voor de jonge lezers te zwaar en aangrijpend wordt... een verhaal van hoge kwaliteit, voorzien van illustraties die een lust voor het oog zijn.

Trouw, Bas Maliepaard - Hans Hagen laat zich van zijn beste kant zien... krachtige, beeldende zinnen... 'Verkocht' leest in de eerste plaats als een aangrijpende roman en pas daarna als een aanklacht, en zo hoort het.

Kinderopvang, Lieke van Duin - 'Verkocht' lees je in één ruk uit.

Kidsweek, Thomas de Veen - Het is alsof je erbij bent... Hagen laat je de buitenlandse omgeving van zijn verhaal tot in je tenen voelen, ruiken, proeven, horen.

Verkocht - krant 003Leesgoed, Wendy de Graaff - Hans Hagen heeft een schitterend boek gemaakt dat in eenvoudige maar veelzeggende taal geschreven is... Ook Philip Hopman heeft een geweldige prestatie geleverd met zijn schijnbaar nonchalante potloodtekeningen.

Radio Noord-Holland, Rietje Nivard - In één adem uitgelezen, wat een prachtig boek.

Pluizuit, Pol Van Damme - Een bijzonder sterk verhaal over een weinig gekend gegeven! Beslist een aanrader!

LUISTERBOEK

 

Voorlezer Hans Hagen
Luistervoorbeeld

Uitgeverij Querido 2020

IN DE KLAS

Lieke van Duin en Jos van Hest maakten lessuggesties bij Verkocht.

ANDERE COVERS

ANDERE TALEN - OTHER LANGUAGES

English summary
Verkocht is an evocative story that can be read in two ways: as an exciting adventure set in the rugged desert of Dubai, but also as an unequivocal indictment of child slavery in the Middle East. Read more...

Delen?