De reis van Yarim

Hans Hagen

Zilveren Griffel
Vlag en Wimpel

Thema-titel Kinderboekenweek 2020

10+
Uitgeverij Querido
1e druk 2008
4e druk 2019

Ook als e-book

INHOUD

Spannende historische roman over de jonge slaaf Yarim.

Sumerië, 4400 jaar geleden - Yarim is door zijn vader als slaaf verkocht aan de machtige koningin Ku Bau. Als de koningin voelt dat haar einde nadert, stuurt ze Yarim met een karavaan mee om goud en ivoor te halen voor haar graf. Op de dag dat Yarim terugkomt hoort hij Ku Bau’s laatste wens en verstijft hij van schrik. Hij moet uit een gifbeker drinken en haar volgen in de dood…

Hans reisde naar Jordanië, Syrië en Pakistan om het spoor van Yarim te volgen. Voor de verhalen
in dit boek ontving hij een Zilveren Griffel
en een Vlag en Wimpel van de Griffeljury.

Op het strand bij Karachi zag ik deze slangenbezweerder - hij kreeg een rol in het verhaal

De reis van Yarim in spijkerschrift.

Het begin...
Het huilen van de wolven doorbrak de stilte van de nacht. Yarim schrok wakker. Hij duwde de vacht van zich af en greep blindelings zijn speer. Stil sloop hij naar de ingang van de hut en sloeg de rietmat opzij. Een bleek maanlicht bescheen de dorre vlakte. Opnieuw klonk het rauwe gehuil van de wolven, dichterbij nu. Yarim rilde. Hij hoorde de hoefjes van de schapen fluisterend over de grond trippelen. Ruisend renden ze naar de donkerste hoek van de omheining. Onder de dadelpalmen drongen de dieren angstig tegen elkaar. Even klonk er zacht gemekker, daarna was alles weer stil...

Film en quiz
Squla interviewde mij over De reis van Yarim. Ik vertel over mijn reizen naar Syrië, Jordanië en Pakistan en het vinden van ideeën, over het schrijven van het boek en nog meer.

Op Squla staat ook een quiz - die kun je ook maken als je het boek nog niet kent. De quiz vind je bij Begrijpend lezen, groep 7 en 8.

OVER DIT BOEK

Yarim leefde ruim vierduizend jaar geleden in Sumer en Akkad, een gebied in het zuiden van Irak. Ik schreef vier boeken over hem – ze zijn nu gebundeld in De reis van Yarim:

Ik heb ruim vijf jaar aan dit boek gewerkt. In die tijd maakte ik ook reizen naar Jordanië, Syrië en Pakistan om te proeven van het leven in de woestijn. Om opgravingen en musea te bezoeken. Om te kijken wat er groeide en bloeide, wat voor kleren de mensen droegen, in wat voor huizen ze woonden.

In Jordanië

Bij Wadi Rum in Jordanië

Ik maakte ook een deel van de reis die Yarim in het boek langs de rivier de Indus maakt.
'Op vakantie?' vroegen mensen als ik weer eens wegging. 'Nee,' antwoordde ik dan, 'op dienstreis.'

Ik schreef nog een boek dat in Mespotamië speelt, Koning Gilgamesj. Het is een bewerking van het Gilgamesj-epos, een verhaal over vriendschap en moed. Gedeelten van het verhaal zijn in spijkerschrift teruggevonden in de woestijnen van Irak, Iran, Turkije en Syrië.

RECENSIES

Deze valkenier zag ik in een bus in Pakistan - hij kreeg een rol in het verhaal

Ik zag deze valkenier in een bus in Pakistan - hij kreeg een rol in het boek: Yarim ontmoet hem in een haven

Leesbevorderingindeklas.nl (recensie en lestip) - Een complex, maar ook fascinerend boek, dat zal verbijsteren, verbazen en betoveren. Dit boek dompelt je echt onder in een andere wereld.

De Leeswelp - meeslepend verteld... een kanjer van een boek voor wie meer over verre landen, boeiende mensen en vervlogen werelden wil zien.

de Volkskrant - Knap geschreven. Het boek laat zich lezen als een avonturenroman.

Algemeen Dagblad - Een boek dat in de historische kinderliteratuur van Nederlandse bodem een bijzondere plaats inneemt.

Trouw - Een uitgebalanceerde roman die boeit van begin tot eind.

IN DE KLAS

Lessen bij dit boek (en andere boeken) zijn hier te downloaden.
• pdf > Gelukssteen – totemdier
• pdf > Leesverslag
• pdf > Kijk met andere ogen
• pdf > Zeilboot in de storm

ANDERE TALEN - OTHER LANGUAGES

A few pages in English
Part 1. The golden eye - Chapter 1. A shadow in the night
The howling of the wolves broke the silence of the night.
Yarim awoke with a start. He pushed off the sheepskin and blindly grabbed his spear. Silently, he crept to the entrance of the hut and pulled the reed curtain aside. A pale moonlight shone down upon the dry plain. Again, there was the raw howling of the wolves, closer this time. Yarim shivered. He heard the whisper of sheep’s hoofs scurrying across the ground. With a rustling sound, they ran to the darkest corner of the pen. The flock fearfully huddled together under the date palms. A quiet bleating, and then everything was silent once more... Read more

Delen?