Juryrapport Woutertje Pieterse Prijs 2008 (fragment)

verkochtDe beste boeken zijn zonder twijfel die welke voortleven in het hoofd van de kleine en grote lezer lang nadat de laatste pagina is omgeslagen. En dat is precies wat het winnende boek doet. Dit boek is verraderlijk eenvoudig in opbouw. Elk hoofdstuk wordt kort aangekondigd als een zintuiglijke ervaring (zoet, zout enz.), in het Nederlands én in het Arabisch. In de tweetaligheid wordt de belevingswereld van de hoofdpersoon, de kleine Pakistaanse Yaqub, dichtbij gebracht. Op vierjarige leeftijd wordt hij door zijn arme ouders verkocht aan een rijke sjeik in Dubai, die hem onder dwang opleidt tot kamelenjockey. Wat volgt is een indrukwekkend avontuur met ontberingen, eenzaamheid en kleine-jongetjes-moed. Of en hoe Yaqub ontsnapt – het is niet aan de jury om dat te verklappen maar aan de lezer om het uit te vinden. Misschien leest hij dit in het boek, misschien voltrekt het einde zich alleen in zijn hoofd.

verkocht_400_nieuwDe afgelopen jaren verschenen veel boeken over de door oorlog en conflict geteisterde Centraal-Aziatische regio. Niet zelden wordt de lezer gesticht of wordt met het nodige effectbejag de gruwelijkheid van Islamitisch bestuur en van vrouwenonderdrukking verbeeld. In het jeugdboek dat dit jaar de Woutertje Pieterse Prijs wint is nergens sprake van vals sentiment. In mooie kernachtige zinnen, trefzeker ingehouden als de omstandigheden het akeligst zijn, wordt het leven als kindslaaf heel invoelbaar. Door de schetsachtige, verfijnde tekeningen van Philip Hopman komt de dagelijkse werkelijkheid van stof, zweet en viezigheid nog dichterbij.

Het kan voor de schrijver nu geen verrassing meer zijn, maar de Woutertje Pieterse Prijs 2008 gaat naar Verkocht van Hans Hagen.

Amsterdam, 13 maart 2008

De jury
Femke Halsema, voorzitter
Gerbrand Bakker
Irma Boom
Joke Linders