Twee recepten
• Oma’s appeltaart
• Tr-tr-truffels

 

Oma’s appeltaart
Jubelientje wordt wild - appeltaartIn Jubelientje wordt wild dreigt oma weer eens te verliezen met dammen.
Ze bedenkt een list met een puntje appeltaart.
Met Jubelientjes lievelingsappeltaart: goed voor zeker 12 punten.

Eerst
• Een springvorm met een doorsnee van 24 cm invetten en met bloem bestuiven.
• De oven voorverwarmen op 160 graden.

Appels
• 3 pond goudreinetten
• 1 eetlepel kaneel
• 3 eetlepels bruine basterdsuiker

• De appels in stukjes snijden.
• Appel, kaneel en suiker mengen in een kom.

Het beslag
• 200 gram zachte boter
• 200 gram suiker
• zakje vanille suiker
• snufje zout
• 4 eieren
• 300 gram zelfrijzend bakmeel

• Klop (met mixer of keukenmachine) boter, suiker, vanillesuiker en zout schuimig.
• Klop één voor één de eieren erdoor.
• Schep het zelfrijzend bakmeel er voorzichtig doorheen.
• Ruim de helft van het beslag in de springvorm scheppen.
• Appelstukjes erop leggen.
• Rest van het beslag over de appelstukjes verdelen – de appels hoeven niet helemaal bedekt te worden.
• Ongeveer 60 minuten bakken in de oven op 160 graden.
• Prik met een breinaald in de taart – als die er droog uit komt, is de taart gaar
• Taart af laten koelen en bestrooien met poedersuiker.
• In punten snijden.
• Opeten.
• Opnieuw beginnen.

 


 

truffelsChocolade tr-tr-truffels
Ken je het verhaal Geheimtaal?
Het staat in Jubelientje wil winnen.
In dit verhaal spelen truffels een belangrijke rol.
Jubelientje en oma praten in tr-tr-truffel-taal.
Maak zelf lekkere Jubelientje-truffels.
Ze smelten op je tong…

Nodig
• 300 gram pure chocola
• 100 gram chocola om te raspen voor de buitenkant – melk of puur
• 1/8 liter slagroom
• 25 gram verse roomboter
• 100 gram chocola met rice-crispies, maar het mag ook witte chocola zijn

• Breek 300 gram chocola in stukjes en smelt ze in een kom. Zet de kom daarvoor in een pan heet water (of in de magnetron).
• Slagroom aan de kook brengen en iets af laten koelen.
• De gesmolten chocola ook een beetje af laten koelen en mengen met de warme slagroom.
• Klop dit mengsel luchtig met de mixer.
• Klop hier 25 gram boter in kleine blokjes doorheen.
• Hak de (witte) chocola met rice-crispies in kleine stukjes en roer ze door het mengsel.
• Laat het mengsel een uurtje afkoelen in de koelkast tot je er balletjes van kunt vormen.
• Vorm met twee kleine lepeltjes, of met (koude) handen, balletjes chocola zo groot/klein als je wilt. Als je ze iets groter dan een knikker maakt, heb je genoeg voor wel 70 truffels!
• Rol de balletjes door de geschaafde chocola en laat ze drie uur in de koelkast stevig worden.
• Je kunt ze een paar dagen in de koelkast bewaren.

Treet smakelijk maar tras op…
Treet niet treveel truffels tregelijk.
Tranders trijg je triaree.