18 januari 2015

Het hanengevecht is bekroond met de Jenny Smelik IBBY Prijs, voor de tekst én de tekeningen. Vrijdag 16 januari werden Philip Hopman en ik in het zonnetje gezet. We gingen naar huis met een mooi juryrapport, een oorkonde en bloemen. En ook nog eens ieder 1000 euro. Dank!

IBBY staat voor International Board on Books for Young People. De organisatie is in 1953 opgericht door de Duitse journaliste Jella Lepman, met als doel “bruggen te slaan tussen kinderen van waar ook ter wereld door het lezen van kinderboeken van hoge kwaliteit”. IBBY is het enige internationale podium voor iedereen die zich professioneel met kinderboeken bezighoudt: auteurs, illustratoren, vertalers, boekhandelaren, uitgevers, bibliothecarissen, critici en wetenschappers. IBBY heeft afdelingen in 75 landen, verspreid over alle werelddelen.

IBBY-internationaal reikt de Hans Christian Andersen-prijs uit, de “Kleine Nobelprijs voor de jeugdliteratuur”. Annie M.G. Schmidt en Max Velthuijs behoren tot de gelukkigen.

IBBY-Nederland ondersteunt projecten in onder andere Letland, Uruguay, Suriname en Indonesië. Boeken spelen een essentiële rol in de opvoeding, ze zijn één van de meest effectieve middelen om humaniteit, tolerantie en internationaal begrip te bevorderen. Veel mensen uit de boekenwereld steunen IBBY al, maar iedereen kan zich aanmelden als donateur – hoe meer mensen IBBY steunen, hoe liever. Voor  20 euro per jaar ben je al lid. En je krijgt ook nog een fantastisch welkomstgeschenk: het boek An elephant came by over Nederlandse illustratoren. Aanmelden kan bij ibby-nederland@planet.nl

Hanengevecht - IBBY Philip Hans