30 augustus
Een veelgestelde vraag tijdens schoolbezoeken: Hoe maak je een boek?
Ik heb altijd alles bij me om te laten zien hoe dat gaat – losse kaften, drukvellen, boekblokken etc. – maar ik heb ook altijd handen tekort om al die dingen tegelijk in de lucht te houden. Daarom maak ik filmpjes van het hele proces. Monique en ik renden langs drukpersen, vouw-, naai- en snijmachines en filmden het ontstaan van Jubelientje en de hoed van oma Blootje in alle stadia. De eerste drie filmpjes zijn klaar.

Bij de eerste druk van het boek filmden we in de drukkerij. Bij de tweede
druk filmden we het vouwen en ook het inhangen – dat is de laatste fase,
het maken van het uiteindelijke boek.
Als deze berg Jubelientjes vlot de winkel uit vliegt, gaan we nog een keer
naar de drukkerij om het in elkaar zetten van het omslag en het maken van
de boekblokken te filmen, dan is de serie compleet.

Hoe maak je een boek?