21 januari

Schermafbeelding 2013-07-25 om 13.55.24In juni en november schreef ik drie blogs over de Jonge Jury. Ik sprak mijn verbazing uit over het feit dat jeugdpoëzie en informatieve boeken al jarenlang zijn uitgesloten bij dit landelijke leesbevorderingsproject voor jongeren van 12-15 jaar. Waarom zou je alleen fictie in het zonnetje zetten? Naar mijn idee moeten alle genres bij scholieren onder de aandacht worden gebracht.

De blogs riepen veel reacties op. Het heeft ertoe geleid dat opdrachtgever Stichting Lezen in gesprek is gegaan met organisator Passionate Bulkboek. En hoera hoera, de opzet wordt aangepast: fictie, non-fictie en poëzie doen voortaan allemaal mee!
Er is geen ruchtbaarheid aan de koerswijziging gegeven, en misschien gebeurt dat ook wel niet. Maar op de website van de Jonge Jury is te lezen welke boeken uitgevers mogen inzenden voor de volgende editie – daar worden sinds kort de NUR-codes van non-fictie, fictie en poëzie genoemd: 240, 283-285 en 292-293. Missie geslaagd.

Ik ben wel benieuwd of er op de komende Kerntitellijst boeken uit alle drie de genres worden geplaatst – pas dan wordt het scala van de jeugdliteratuur écht onder de aandacht van jongeren gebracht. Mag ik de Jonge Jury als een van de Kerntitels onze bloemlezing Ik zoek een woord voorstellen?