Ik zoek een woord

Hans & Monique Hagen
Illustraties Deborah van der Schaaf

Zilveren Griffel

 

 

van 9 tot 109 jaar
Uitgeverij Querido
1e druk 2013
4e druk 2018

INHOUD

Taal is het gereedschap van de dichter. Monique en Hans verzamelden
poëzie waarin met letters en woorden wordt gespeeld.

Ik zoek een woord - ill. puntenslijperWat kun je zeggen met taal, en wat juist niet? Monique en Hans hebben de gedichten in deze bloemlezing als een feestelijke slinger aan elkaar geregen. Geheime berichten, boze brieven, lieve woorden, gevleugelde woorden, wartaal, kromtaal, klanktaal, en woorden die zich niet laten vangen. De verrassende illustraties van Deborah van der Schaaf zijn gedichten op zichzelf.

Ik zoek een woord - ill. haas schildpadMet gedichten van Joke van Leeuwen, Willem Wilmink, Tjitske Jansen, Erik van Os, Ted van Lieshout, Drs. P, Johanna Kruit, Gummbah, Vasalis, Sjoerd Kuyper, Edward van de Vendel, K. Schippers, Ivo de Wijs, Jules Deelder, Bette Westera, Martinus Nijhoff, Toon Hermans, Bart Moeyaert, Koos Meinderts en 90 anderen.

OVER DIT BOEK

Ik zoek een woord - ill. lijmpotloodEen timmerman werkt met hout en een dichter met taal. De een maakt banken of bootjes van planken, de ander maakt zinnen van woorden. Ze zagen, ze schuren, ze schaven. Net zo lang tot elke lat, tot elke letter precies past. In een kast of een laatje, in een boek of op een blaadje.
Bijna elke dichter heeft wel iets over taal geschreven.
Wij wilden die gedichten graag eens bij elkaar zien staan.
We bladerden zo’n 1400 boeken door. Alle dichtbundels voor kinderen die in deze eeuw zijn verschenen, en karren vol poëzie voor jong en oud uit de vorige eeuw.

Vier jaar lang diepten we gedichten op uit hoeken en gaten. Eigenlijk vinden we het jammer dat dit boek klaar is. Want het is heerlijk om zo veel poëzie te ‘moeten’ lezen.

In Ik zoek een woord staat werk van 109 dichters. Aan al die dichters moest toestemming worden gevraagd voor de overname van hun werk - dat was een heel karwei, vooral als de dichter overleden was. Hans heeft vier stukjes geschreven over het opsporen van de schrijvers: Hoe vind je een dode dichter?

Schermafbeelding 2013-12-16 om 15.37.50Karin Vingerhoets van de Koninklijke Biblioheek schreef een blog over deze bloemlezing - mede dankzij de fantastische hulp van de KB konden we de bundel samenstellen. Karin noemt het boek "een ode aan taal" - daar zijn we blij mee.

RECENSIES

Kinderboekenpraatjes, Susan Venings - Een boek dat nooit verveelt. Het zou in iedere klas naast de taalmethode moeten staan om kinderen naast taalvaardigheid ook liefde voor de taal aan te reiken.

Dagblad van het Noorden, Joep van Ruiten - Een voortreffelijk keuze… Meer dan 100 dichters laten zien wat spelen met taal vermag.

Metro België - Jonge lezers maken kennis met klassiekers, en voor ervaren lezers is er nog heel wat nieuws onder de zon.

JaapLeest - Het feest van de taal overheerst… Met trefzekere beelden van Deborah van der Schaaf die de kracht van de gedichten onderstrepen.

Trouw, Janita Monna - Een vrolijk amalgaam van klassiek en onbekend.

De Zilveren Griffel

Literatuur zonder Leeftijd, Anne de Vries - Als je het boek eenmaal uit hebt, begin je opnieuw. Bij elke ronde ontdek je nieuwe lagen, nieuwe verbanden.

Kidsweek, Annemarie Terhell - Een leuke verzameling mooie en maffe gedichten.

NBD Bilblion - Het ene gedicht vult het andere gedicht aan of belicht het thema vanuit een nieuwe invalshoek.

IN DE KLASIk zoek een woord - ill. stoel

Lesideeën: De gedichten in Ik zoek een woord laten je op een nieuwe, vrolijke manier naar taal kijken.

• 19 ideeën om met deze bloemlezing aan de slag te gaan in de klas. Je vindt hier ook achtergrondinformatie bij een aantal gedichten en illustraties. De opdrachten zijn te gebruiken in het basis- en voortgezet onderwijs. Lees meer...

• Voor het Praxisbulletin van Uitgeverij Malmberg schreven we een artikel met
nog 5 lesideeën. Het staat in het septembernummer van 2014 > pdf

• Voor Leesplan schreef Mariet Lems 4 leuke lesideeën (met muziek).

Op zoek naar gedichten in de Koninklijke Bibliotheek

Op zoek naar gedichten in de Koninklijke Bibliotheek - we bekeken meer dan 1400 dichtbundels

Delen?