Verkocht

Wat gebeurt er met die ontvoerde kinderen? vroeg ik me af.
Waar gaan ze naartoe?

Verkocht - KrantEen antwoord vond ik tien jaar later, toen ik de Nederlandse school in Dubai bezocht. Na de lessen ging ik naar de kamelen-racebaan. Daar zag ik kinderen vanaf een jaar of drie op kamelen racen. Niet een paar, maar honderden! Kinderslavernij in zo’n rijk land, voor iedereen zichtbaar – dat zoiets bestond, ik snapte er niks van…

Kamelenraces zijn populair in Dubai, maar ook in andere landen in het Midden-Oosten: in Saoedi-Arabië, Jemen, Qatar, Oman… Sommige rijke sjeiks hebben een paar duizend kamelen.

jockeys 8

De jockeys worden gekocht of ontvoerd in arme landen in Azië en Afrika. Mensensmokkelaars liegen de ouders voor dat hun kinderen goed te eten krijgen en fijn met rijke kindjes mogen spelen. Daar klopt dus niks van: iedereen wordt afgebeuld.
Ik wilde in 2001 een boek over kindjockeys schrijven, maar ik kon het begin van het verhaal nergens vinden, en na een maand of vier stopte ik ermee.

In Dubai was het volgens een wet uit 1993 verboden om kleine kinderen als jockey te misbruiken. Maar het ging gewoon door, tot 2005. Toen werden de kindjockeys vervangen door… robots.
Op de renbaan bij Dubai, racen de kamelen nu rond met een robot op hun rug. De trainer bestuurt hem met een afstandbediening. Hij kan de robot laten krijsen of met een zweep laten slaan, zoals dat ook bij de jockeys gebeurde.
Toen ik over die robots las, begon ik eind 2005 voor de tweede keer aan dit boek. Philip Hopman ging ook naar Dubai om onderzoek te doen voor zijn tekeningen. En veertien maanden later was het boek af.

Verkocht - jockeyEr zijn organisaties die de kindjockeys proberen te helpen: Unicef bijvoorbeeld; en de Ansar Burney Trust, een Pakistaanse organisatie voor mensenrechten; en ILO/IPEC, Internationaal Programma voor de Eliminatie van Kinderarbeid.
Kamelenjockeys zijn maar een deel van de ongeveer 220 miljoen kinderen op deze wereld die worden uitgebuit of als slaaf behandeld. Die kinderen moeten werken van vroeg tot laat. Spelen is er niet bij, en een school zien ze nooit.

Om aandacht voor die kinderen te vragen, heeft
ILO/IPEC 12 juni uitgeroepen tot ‘Werelddag tegen Kinderarbeid’.