21 mei

Schermafbeelding 2014-05-21 om 12.24.36Gisteren zat ik in de jury van de landelijke pabo-voorleeswedstrijd, georganiseerd door de Stichting Lezen. Van de 42 pabo’s hadden er 39 meegedaan aan de voorrondes – dat is een mooie score. Elke provincie werd door een kandidaat vertegenwoordigd: acht vrouwen en vier mannen. En ze lazen erg mooi voor allemaal. De zaal met stage-klassen en mede-studenten luisterde doodstil.
Bijzonder was dat er vier mannen in de finale stonden en dat twee van hen op het podium eindigden: Joy de Wilde uit Limburg werd derde en Erik van der Berg uit Groningen werd tweede. Als jury hebben we eventjes overwogen om drie mannen te bekronen, om voor het eerst een man tot pabo-voorleeskampioen uit te roepen… maar die gedachte verdween al snel weer van tafel. Want unaniem zetten we Romy van Mierle van pabo Windesheim uit Zwolle op de eerste plaats. Met haar prachtige stem pakte ze de hele zaal in.

Er werd eerst voorgelezen uit boeken die in de historische canon staan. Spannende stukken meestal, over oorlog en brandmerken en watersnoodramp. De nummers één en twee lazen fragmenten uit Slavenhaler van Rob Ruggenberg, de nummer 3 uit Ik kan nog steeds niet vliegen van Anna Woltz. Iedereen las onvoorbereid ook nog een fragment uit Groeten van Leo van Martine Letterie.
Voorlezen, voorlezen, voorlezen, zeg ik altijd als ik op pabo’s kom – als je dat goed doet, word je er onsterfelijk van.