5 februari

Jij bent de liefste 2Een Gedichtenweek vol afwisseling dit jaar. Monique en ik speelden twee keer onze schoolvoorstelling Ik zoek, ik zoek… We gaven workshops op de pabo in Veghel. Monique was te gast in de bibliotheek van Schiedam, georganiseerd door Vluchtelingenwerk Nederland – mensen uit allerlei landen lazen er gedichten voor in hun moedertaal en in het Nederlands.

Heel bijzonder was het Open podium in het Letterkundig Museum op zondagmiddag. Eerst speelden we met Floor Minnaert onze familievoorstelling Ik zoek een woord, daarna droegen kinderen gedichten voor. Een meisje was helemaal uit Den Bosch gekomen om haar eigen prachtige gedicht over de zee voor te lezen – ze had over het Open podium gelezen in de NRC van zaterdag.
De masterclass was voor ons een experiment. We gaven tips en aanwijzingen. De voordrachten werden steeds mooier – niet in de laatste plaats door de ondersteunende piano-muziek van Floor.

De jongste deelneemster kwam spontaan uit het publiek: een meisje van vier. Ze kende onze bundel Jij bent de liefste uit haar hoofd. Heel stoer stond ze voor de microfoon. Met een breekbaar stemmetje declameerde ze het waarschijnlijk moeilijkste gedicht Drie dagen. Halverwege zag ze ineens al die ogen op zich gericht. Ze barstte in snikken uit! Maar even later, veilig bij haar moeder op schoot en met muziek erbij, ging het helemaal goed! Zo mooi! Een ontroerende middag.