Salto natale

Hans Hagen
Illustraties Peter van Hugten

Shortlist Gouden Uil

10+
Uitgeverij Van Goor
1994

Kopen

INHOUD

Salto Natale bevat vijfentwintig gedichten en tekeningen over wat jongeren van nu bezighoudt: vriendschap, seks en de chaos van het leven.

Salto Natale - illustratie 1


morgen haal ik hem in

morgen sterft hij voor de vierde keer
ben ik dan groter
word ik ouder
wordt mijn grote broer mijn kleine
- mijn ogen vind ik
in de spiegel
maar waar zijn de zijne

Het laatste gedicht verwoordt een visioen dat velen zullen herkennen, dat van de eigen dood, waarbij iedereen treurt en spijt heeft nooit gezegd te hebben hoeveel ze van je hielden.

...stel je voor
je bent te laat
als je nu niet me praat...

OVER DIT BOEK

Salto Natale - Favoriete illustratieIn Mijn favoriete illustratie, 33 schrijvers over de mooiste tekening bij hun werk (Querido 1994) schreef ik een stukje over de omslagtekening van Peter van Hugten.

"Mijn favoriete tekening is het omslag van Peter van Hugten voor mijn dichtbundel Salto Natale. Waarom? Het antwoord op deze vraag is lastig te geven. Hoe vang ik zoveel beeld in weinig woorden?
Peter maakte dit omslag nadat hij mijn gedichten las. Mijn woorden kregen zijn beeld. Toen hij mij de omslagtekening liet zien, wijzigde ik ter plekke de flaptekst. Peters lijnen en kleuren gaven mij woorden voor het gedicht dat nu achterop de bundel staat.

Past het leven in een kamer?
Eerst de deur op een kier
en daarna mag ook het raam
wagenwijd.
Vanaf het dak
is de wereld beter te overzien.

Tekening en gedicht omsluiten vijfentwintig andere gedichten en
tekeningen die naast en met elkaar bestaan: wie illustreert nu wie?
Salto Natale 200De rechte lijnen van het huis geven de tekening een zekere kracht. Maar het lam op de voorgrond, pasgeboren, de ogen nog gesloten, is zo kwetsbaar. Het lijkt of het een keuze heeft: de wereld aanschouwen of stil verdwijnen - of is het al verdwenen, is de inkt al weggekrabd en rest er alleen nog een contour, een getekende herinnering?

In deze bundel vond ik, onder andere, eindelijk de woorden om een serie gedichten te schrijven over de dood van mijn broer.
Het rommelig verdwaasde mannetje steekt zijn nek uit - hij waagt de stap van de veilig brede dijk naar de smalle nok van het dak en
blijft in evenwicht...

RECENSIES

Salto Natale - illustratie 2Algemeen dagblad, Joke Linders - Beeldend, aangrijpend, sterk van toon, authentiek.

Trouw, Lieke van Duin- Hagen laat gebeurtenissen zien vanuit een verrassend perspectief.

Vernieuwing, Peter van den Hoven- Vol ontroerende verwondering over die vreemde, mooie, maar ook breekbare wereld om ons heen.

Schoolmediatheek, Herman Kakebeek - Het meest indrukwekkend zijn de gedichten die aan de dood van zijn broer zijn gewijd. Geen trieste gedichten, geen somber getreur.

Delen?