Rec play

Hans Hagen

12+
UitgeverijVan Goor
1e druk 1999
3e druk 2005

Kopen

INHOUD

‘Volgens mij ben je een beetje in de war,’ zei het meisje. ‘Wil je iets drinken?’
Ik zweefde achter haar aan naar de kamer en ging op het puntje van een stoel zitten. Terwijl ze de glazen volschonk, keek ik om me heen. ‘Speel je piano?’ vroeg ik.
‘Nee, hoezo?’
‘Nou, ik dacht, dat is toch een piano.’ Ik wees naar de vleugel die voor het raam stond. ‘Je hebt van die lange vingers en ikke… Ik ben nog nooit met zo’n leuk meisje alleen in een kamer geweest.’ Het flapte er uit voordat ik het wist.
‘Wat zeg je?’
Ik kreeg rode vlekken in mijn nek en ik voelde dat ik bloosde. Dom, dacht ik, ze vindt me vreselijk dom…

Na de eerste ontmoeting verliezen Emma en Teye elkaar niet meer uit het oog. Tot Teyes broer een auto-ongeluk krijgt. Vanaf dat moment verstopt hij zich achter een filmcamera.
Op een dag laat Emma zich overhalen om half bloot in een van Teyes filmpjes te spelen. Pas later ontdekt Emma dat hij meer bloot heeft gefilmd dan afgesproken was.

OVER DIT BOEK

Rec. play is een aangrijpende jeugdroman die zich gedeeltelijk afspeelt op een middelbare school. Het boek beschrijft wat jongeren bezighoudt – vriendschap, seksualiteit, de chaos van het leven.
In Rec. play komen gebeurtenissen voor die in mijn leven een belangrijke rol hebben gespeeld, bijvoorbeeld het overlijden van mijn broer na een auto-ongeluk.

Joke Linders interviewde mij over Rec. play – het interview staat in het tijdschrift Literatuur zonder Leeftijd nr. 50

RECENSIES

Algemeen Dagblad, Joke Linders – In 33 korte, krachtige hoofdstukjes wordt de film van Emma en Teye afgedraaid: hoe ze elkaar voor het eerst ontmoeten, hoe hun mooiste dag eindigt in een drama dat alles stuk dreigt te maken… Rec. Play is anders dan eerdere boeken van Hans Hagen. Aangrijpend, sober, geestig, lijfelijk en terughoudend tegelijkertijd.

de Volkskrant, Selma Niewold – Hagen monteert in Rec. Play fragmenten als in een film… ondanks de geconstrueerde vorm een toegankelijk boek… de dialogen zijn vloeiend en het verhaal is boeiend.

NRC, Marjoleine de Vos – De hoofdstukken bestaan afwisselend uit het dagboek van Emma en een ‘schimmellogboek’ van Teye… origineel van vorm.

Jeugdliteratuur in de basisvorming, Ruud Kraaijeveld – Tot nu toe had Hans Hagen voor tieners alleen historische jeugdboeken gepubliceerd, die alom hoog gewaardeerd worden. Met dit eigentijdse boek slaat hij een heel andere weg in… door het hoge verhaaltempo en de eigentijdse en flitsende en beeldende aanpak zullen tweede en derde klassers in havo en vwo het boek beslist kunnen waarderen.

NBD, Wilma van der Pennen – Zorgvuldig gecomponeerd verhaal, waarin de emoties zonder veel woorden voelbaar gemaakt worden… eigentijds, herkenbaar, spannend.

ANDERE COVERS

Boektopper 2001

Lijster 2005

ANDERE TALEN – OTHER LANGUAGES

English summary
Rec.play consists of 33 short, powerful chapters edited together one after the other as apparently separate scenes. At the end of the film, those pieces all turn out to be part of a closely structured scenario filmed at different points in time and from varying angles. Here from the point of view of fourteen-year old Emma, there from the views of her classmate, Teye. Read more…

Delen?