Jij en ik en
mijn rode fiets

uit het Zweeds bewerkt
door Hans & Monique Hagen
Illustraties Marit Törnqvist

2+
Uitgeverij Querido
• Groot 24×21 cm
• Klein 17×14 cm

1e druk 2010
3e druk 2013

Ook als liedjes-album

INHOUD

Voor deze bundel koos Marit Törnqvist de mooiste liedjes uit van Jujja Wieslander. Over een winkel waar niets te koop is, over het besluipen van een geheimzinnige man, over een beer zonder armen en benen en een domme schoen die aan je verkeerde voet gaat zitten.

DAG MOOIE DAG

ga maar lekker slapen
welterusten dag
ga maar lekker slapen
dag mooie dag

slaap zacht
doe je ogen dicht
slaap van het donker
naar het licht

slaap zacht
de hele lange nacht
totdat de dag
je weer wakker lacht

OVER DIT BOEK

Jujja Wieslander is in Zweden net zo geliefd als Annie M.G. Schmidt bij ons. Generaties Zweden zijn met haar liedjes opgegroeid. Hans en Monique maakten er Nederlandse poëzie en liedjes van.

jij_bent_de_l_poes_tekIn Jij en ik en mijn rode fiets spelen dezelfde knuffels de hoofdrol als in Jij bent de liefste: de zebra, de olifant, pinokkio, de poes met de paarse poten, de pinguïn, het konijn… Illustrator Marit Törnqvist is half Nederlands, half Zweeds. In Jij bent de liefste geeft ze een beeld van Amsterdam. In Jij en ik en mijn rode fiets laat ze het Zweedse platteland zien.

Interview met Marit Törnqvist,
Casa Luna, Radio 1.
Marit vertelt over het werken aan
Jij en ik en mijn rode fiets.

RECENSIES

NRC – Oogstrelende tekeningen.

Poëziekrant, Jan van Coillie – Jij en ik en mijn rode fiets is een bijzondere bundel. Beelden en gedichten werken magisch samen, waardoor ze jong en oud een intense, poëtische ervaring kunnen bezorgen.

Vertel eens, Tine Mortier – Wondermooi… Wat telkens weer opvalt, is de prachtige klank van de gedichten: nergens staat een woord te veel of te weinig… Klanknabootsingen, ritmische herhalingen, bijzondere woordcombinaties en nog veel meer zorgen voor gedichten die je telkens weer wilt herlezen.

Leesgoed, Truusje Vrooland-Löb – Heel origineel… de beelden van Törnqvist sluiten naadloos aan bij de woorden van Wieslander (Hagen)… het boek is zo’n organische eenheid geworden, dat het lijkt alsof het door één mens is gemaakt.

Fiets Actief – “Oké, er staat welgeteld maar één gedichtje in dat over fietsen gaat, maar dat is wel meteen een hele mooie.

LIEDJES EN BLADMUZIEK

Jij en ik en mijn rode fiets - cd1
Luisteren op Spotify

Alle gedichten uit Jij en ik en mijn rode fiets zijn op muziek gezet.
Generaties Zweedse kinderen kunnen de liedjes van Jujja Wieslander woord voor woord meezingen. Marit Törnqvist vertaalde de teksten letterlijk in het Nederlands en wij maakten er weer liedjes van.
Floor Minnaert maakte nieuwe arrangementen. Ritme, klank en inhoud zijn prachtig in balans.

Uitgeverij Rubinstein

Delen?