Het spoor van de panter

Hans Hagen
Illustraties Philip Hopman

8+  AVI 6
Uitgeverij Zwijsen
1e druk 1991
2e druk 1996

Kopen

INHOUD

Het spoor van de panter staat nu in Dwars door de nacht.

Voetje voor voetje volgt Djit het spoor van de panter.
Zijn voeten zakken diep weg in de modder.
Plotseling blijft hij stokstijf staan.
Door het dal klinkt wanhopig gemekker.
De panter heeft mijn geit te pakken, denkt Djit.
Ik moet haar redden.

Het spoor van de panter - djit panter

 

OVER DIT BOEK

Kinderen vragen wel eens: Moet je veel fantasie hebben om boeken te schrijven?

Ik weet dan nooit zo goed wat ik zeggen moet. Want hoe gaat dat, een verhaal bedenken? Je hoort wat. Je ziet wat. Er speelt van alles door je hoofd. En langzamerhand krijg je de sfeer van een verhaal te pakken. En dan begin je te schrijven. Ik zal in het kort vertellen hoe dit boek 'geboren' werd.

Het spoor van de panter - boomhutIk was op vakantie in de Pyreneeën. Op een dag zag ik een dood schaap in een riviertje liggen. Hoe komt dat schaap daar terecht? vroeg ik me af. Hoe lang ligt het al tussen de rotsen? Waar is de herder? Er spookten allerlei vragen door mijn hoofd. Maar ik wist meteen: dit dode schaap komt weer tot leven in mijn volgende boek.

In dezelfde vakantie kwam ik in een doodlopende vallei. Aan het eind was een waterval. Vanaf driehonderd meter hoogte donderde het water naar beneden. Prachtig, dacht ik, voor mijn volgende boek.

Na de vakantie zag ik in de bibliotheek een boek over de Asmat in Indonesië, een stam in het oerwoud. Bij de uitgang van de bibliotheek hing een poster: Tentoonstelling over de Asmat stond erop. Asmat! Toeval, dacht ik, of een aanwijzing voor mijn nieuwe verhaal?

Ik las het boek over de Asmat. Ze hielden geiten en woonden in boomhutten. Een jongen heette Djit - mooie naam vond ik dat. En toen wist ik genoeg om te beginnen.

Het dode schaap uit de Pyreneeën veranderde in een geit uit Indonesië. Ik had een boomhut, een oerwoud, een waterval, een geit en de naam voor mijn hoofdpersoon. (Pas veel later bedacht ik de panter erbij.) En op een avond schoten de eerste zinnen me zomaar te binnen.

"Djit schrikt wakker.
Ver weg schreeuwt een uil. Maar verder is het stil in het woud.
Ongewoon stil."

Het begin van het boek was geboren.

VOORSTELLING

In 2009 maakte Shirley van Geenen een voorstelling op basis van Het spoor van de panter. Shirley was student van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ze deed de regie van Spoorzoeker als afstudeerproject. Shirley schreef in de programmafolder:

spoorzoeker_flyer_front400Beste bezoeker van Spoorzoeker,

Als klein meisje luisterde ik graag naar de verhalen van mijn moeder. Vooral haar verhalen uit Indonesië maakten veel indruk op mij. Deze verhalen waren avontuurlijk, spannend en mysterieus. Diezelfde sfeer vond ik terug in Het Spoor van de Panter, een boek van Hans Hagen. Dit boek werd dan ook het startpunt van mijn afstudeervoorstelling. Samen met drie enthousiaste spelers en een groep creatieve mensen heb ik drie maanden gewerkt aan deze voorstelling.

En zo ontstond Spoorzoeker, een sprookjesachtig verhaal dat je meeneemt op een tocht door een spannend woud. Een voorstelling over het overwinnen van angsten en het overdragen van verhalen van generatie op generatie.
Ik wens je veel plezier bij het kijken naar Spoorzoeker!

Shirley van Geenen

ANDERE COVERS

Junior Lijster 1996

Junior Lijster 1996

ANDERE TALEN - OTHER LANGUAGES

Spanje Edelvives 2007

Spanje
Edelvives 2007

Delen?