Een schrijver ziet meer

Nederlandse auteurs en het Rijksmuseum

Hans Hagen
en 19 anderen

 

 

12+
Athenaeum-Polak & Van Gennep
2011

INHOUD

Twintig van de allermooiste schilderijen uit het Rijksmuseum vormden de inspiratiebron voor evenzovele Nederlandse schrijvers. Het Nederlands Letterenfonds vroeg hun hun favoriete kunstwerk te kiezen. Geert Mak schreef over Rembrandt, Anna Enquist over Johannes Vermeer, Herman Koch over Bartholomeus van der Helst en Hans Hagen over Gesina ter Borch. Het zijn verrassende verhalen van de belangrijkste schrijvers van nu over de beroemdste schilderijen van toen.

Alle stukken zijn ingegeven door nieuwsgierigheid: wat zou er gebeurd zijn voordat dit tafereel werd geschilderd? Wat was de aanleiding? Wat zie je als je goed kijkt? Twintig topauteurs en illustratoren van fictie, non-fictie en kinderboeken vroegen zich dat af. Het resultaat is een feest in woord en beeld. Dit boek verscheen tegelijkertijd in Nederland en in China ter gelegenheid van de Beijing Bookfair 2011, waar Nederland gastland was.

Zittende jonge vrouw in
het kostuum van een boeren-
meisje, geschilderd door
Gerard ter Borch

OVER DIT BOEK

Op het schilderij is vermoedelijk Gesina ter Borch afgebeeld, de zuster van de schilder. Gesina schilderde zelf ook, en ze schreef gedichten. In de studiezaal van het Rijskmuseum mocht ik door haar bijna vierhonderd jaar oude schetsboeken bladeren. Ik besloot regels van haar poëzie in mijn tekst te verwerken. Een fragment in het Nederlands en Chinees:

Schilder mij

ik speel boerin vandaag
mijn haar omhoog
mijn polsen bloot
wijl ik poseer
luister broer ik reciteer
wat rondzong in mijn hoofd

Hoe rolt het los geluck,
Hoe gaen des werelds saeken
Tis roock tis enckel wint
Al wat de menschen macken

span het doek en leg me vast
met okers geel en rood
streel mijn lijf met het penseel
en schilder mij
verlicht mijn hart
schrijf mijn lijnen van opzij
meng wit en blauw en zwart
mijn lippen lezen zacht voor jou...

ANDERE TALEN - OTHER LANGUAGES

Chinese vertaling

 

Delen?