De man met de rode jas

Hans Hagen
Illustraties Mance Post

 

 

 

8+
Uitgeverij Van Goor
1e druk 1987
2e druk 2003

INHOUD


Plotseling liep er een man op het pad. Alsof hij uit de lucht was komen vallen. Hij droeg een versleten, rieten koffer en een donkerrode jas. "Het is een individu", zei Jana tegen Casper. "Ik hoop dat we hem nooit meer tegenkomen."

De man met de rode jas - illustratie1Maar dat loopt anders. Op de vreemdste plaatsen duikt de man met de rode jas op. In het bos bij de hut. Op straat. Bij het huis van oma die in het ziekenhuis ligt.
Wie is die man? Waar komt hij vandaan? Jana moet het raadsel zelf oplossen, want aan oma kan ze het niet meer vragen...

Het bos uit het verhaal is Gooilust in
's-Graveland - het bos waar ik vroeger speelde. De hut is de hut die ik met mijn vriendjes maakte. En ook Roel, de paardenman, bestaat echt - hij woonde
een paar huizen verderop.

OVER DIT BOEK

De man met de rode jas is een van mijn lievelingsboeken. Dat heeft ook te maken met de tekeningen van Mance Post. Ik voelde me blij en vereerd dat zij dit boek wilde illustreren. Mijn oma speelt een rol in het boek - ze gaat dood aan het einde, ik heb haar begrafenis beschreven. Op 2 december 2013 is Mance mijn oma achterna gegaan. In het boek en in mijn hoofd leven ze allebei voort.

De man met de rode jasOp het omslag tekende Mance twee kinderen, een jongen en een meisje. “Ze wonen bij mij in de buurt,” vertelde Mance later. “Ik teken het liefst kinderen die ik ken. Zij had een oogje op hem, maar dat wist hij nog niet. Tijdens het poseren bij mij thuis kon ze een tijdje lekker dicht bij hem staan.”

De man met de rode jas was mijn vierde boek. Toen ik het in handen kreeg, met de prachtige, tere tekeningen van Mance, durfde ik eigenlijk pas voor het eerst te zeggen dat ik schrijver was.
Dank je wel, Mance Post.

RECENSIES

Hervormd Nederland, Els de Groen - Hans Hagen heeft een losse, ontspannen manier van schrijven, waarin verdriet en blijdschap elkaar heel natuurlijk afwisselen en in evenwicht houden.

NBLC, Marijke van Dijk - De auteur weet in weinig woorden veel te zeggen. Soms zijn de gebeurtenissen erg toevallig. Daar staat tegenover dat het overlijden van de oma op een reële, gevoelige manier en beslist niet sentimenteel weergegeven wordt.

Leesgoed, Joke Linders - De combinatie van spanning en levenswijsheid leverde een heel leesbaar boek op, dat bijzonder prettig door Mance Post is geillustreerd.

ANDERE COVERS

Junior Lijster 2003

Junior Lijster 2003

Delen?