Bliksemkind

Hans Hagen
Illustraties Martijn van der Linden

Zilveren Penseel
Asser Kinderjury 2023

Bliksemkind is geselecteerd
voor de Vlaamse Leesjury 2024


9+

Uitgeverij Querido
1e druk 2022
2e druk 2023

Ook als luisterboek

INHOUD

Een wonder! Yoko wordt geraakt door de bliksem. Als ze bijkomt heeft ze een steen in haar hand, een steen waarmee ze mensen kan genezen. Elke dag staan er rijen zielige en wanhopige mensen voor de deur. Het geld stroomt binnen. Iedereen is blij met de geneeskrachtige steen. Iedereen, behalve Yoko. Het liefst zou ze de steen weg willen smijten...

Niet alleen Yoko komt aan het woord. Ook een paard bijvoorbeeld, en de bliksem en de vulkaan... Ze hebben allemaal hun eigen mening over de bijzondere gebeurtenissen in dit magische verhaal.

IN DE KLAS

Schrijf- en Tekenles n.a.v. Bliksemkind
Beschrijf een gebeurtenis vanuit meerdere personages.
Een gewone en een vegetarische variant.
Individueel of in groepjes uit te voeren.

pdf - download de les

RECENSIES

NRC - Mirjam Noorduijn: De kracht zit in het poëtische taalspel en de passende illustraties. Lichtvoetig, ondanks serieuze thematiek.

Friesch Dagblad - Toin Duijx: Literaire, poëtische taal. Een levendige vertelstijl. Hagen weet met weinig woorden heel belangrijke dingen te benoemen.

Trouw - Bas Maliepaard: Een prachtige mozaïekvertelling. Korte zinnen, ritmisch en muzikaal.

Het Parool - Joukje Akveld: Strakke, ritmische zinnen... een magisch-realistisch verhaal dat je meezuigt in een wereld waar Couperus' stille kracht nog bestaat.

Jong Literair Nederland - Evert Zoutewelle: In trefzekere zinnen sleept Hagen de lezer steeds dieper het verhaal in. Prachtige taalvondsten verrijken het verhaal.

Kinderboekenrijk - Een enorme aanrader! Fenomenaal magisch boek, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. 

De Taalstaat - Frits Spits: Fantastisch. Het is een heerlijk boek.

Wijsmettaal - Maaike de Vries: Fantastisch. Ik zie helemaal voor me hoe je dit boek kunt inzetten om met kinderen in de klas een verhaal vanuit heel veel verschillende perspectieven te vertellen!

JaapLeest - Jaap Friso: Poëtische, ritmische taal en prachtige beelden.

Libris Tip - Rubén Rodriguez da Silva (bij recensies): Prachtig geschreven, schitterende illustraties. Een absolute aanrader!

De Grote Vriendelijke Podcast, Bas Maliepaard & Jaap Friso (aflevering 78 - minuut 7.20-11.10): Bijzonder verhaal, korte zinnen, poëtische stijl, klankrijk, gedurfd. De tekeningen van Martijn van der Linden dragen daar zeker aan bij.

Leesbevordering in de klas: Ritmisch. Betoverend. De vele illustraties zijn fascinerend! Een ongelooflijk bijzonder boek door de meeslepende, unieke wijze van vertellen en door het onderwerp: de donkere kant van roem. (Een recensie mét lesideeën.)

Langlevelezen: Bliksemkind is origineel en ijzersterk.

Lezenslessen - Nicky de Boer: Ook zeker geschikt voor de brugklas. Een uniek boek... een verhaalvorm die je lang zal bijblijven.

Waan & Wijs - Susan Venings: Beeldend geschreven... bijzonder verteld...rijkelijk en prachtig geïllustreerd.

NRC-podcast Tussen de regels (min. 28.30-29.55) - Aukelien Weverling: Een fantastisch boek. Spannend qua vorm en illustraties. Kopen, kopen, kopen!

Lees-wijzer.be: Mooi, zowel naar verhaal, taal als vormgeving. De paginagrote illustraties geven het verhaal nog een extra dimensie.

Kinderboekenjournaal: Mysterieus, magisch, indrukwekkend.

Boekwijzer - Eline Rottier: De rijke, poëtische taal geeft de vertelling een betoverend ritme. Een boek om voor te lezen, om zelf te lezen, om te herlezen en te koesteren.

Hebban - HannekeMSL: Een enorme aanrader! Vol prachtige poëtische en korte zinnen. Bijna elk hoofdstuk is voorzien van een schitterende bladvullende illustratie. Prachtig vormgegeven.

Books & Macchiatos - Een verhaal waarin wijsheden over de waarde van geluk maar ook over manipulatie en misbruik verborgen zijn.

Eline Rottier - uit de Nieuwsbrief van Boekwijzer.com

Boekentip van Erna Wondergem van Boekhandel Lovink in Lochem

OVER HET BOEK

LUISTERBOEK

Bliksemkind is ook als luisterboek verschenen.
Het wordt voorgelezen door Anne Lichthart.

RECENSIES - VERVOLG

Facebookgroep Kinderboeken en YA - Hanne-Joost Peeters

Leesconsulent Monique op Facebook

Mappa Libri - Erick Kila: Bliksemkind nodigt uit tot voorlezen. Goede smaak en ingetogenheid gaan uitstekend samen.

Pluizuit.be: Bijzonder verhaal met een bijzondere vormgeving en heel verzorgd uitgegeven.

ANDERE TALEN

Het Nederlands Letterenfonds promoot Nederlandse jeugdliteratuur in het buitenland. Het heeft Bliksemkind opgenomen in de folder voor de kinderboekenbeurs in Bologna 2023.

Delen?