c Pieter Pennings

© Pieter Pennings

Biografie kort
Van oorsprong is Monique Hagen kleuterleidster en dramadocent – ze studeerde af aan de kleuterleidsters-opleiding van Kees Boeke en aan de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht. Bij Jeugdtheatergroep Stennis werkte ze een aantal jaren als actrice/speldocent mee aan voorstellingen en dramaprojecten op scholen in het voortgezet onderwijs.

In 1984 begonnen Monique en Hans met het schrijven van gedichten voor jonge kinderen. Inmiddels zijn er veertien boeken van hen samen verschenen. Het bekendst is de dichtbundel Jij bent de liefste, waarvan er 250.000 zijn verkocht.
In 2014 werd de bloemlezing Ik zoek een woord bekroond met een Zilveren Griffel. In 2016 kreeg het poëzie-prentenboek Nooit denk ik aan niets ook een Zilveren Griffel.
Van 2017-2019 was Monique samen met Hans Nederlands Kinderboekenambassadeur.

Van 1987 tot 2003 presenteerde Monique het televisieprogramma
Het Klokhuis van de NPS. Daarna(ast) werkte ze mee aan verschillende radio- en tv-programma’s en verzorgt ze via de Stichting SSS poëzieworkshops op scholen en lezingen voor ouders en leerkrachten.

 

Biografie lang
Vul in: beroep / occupation ……………………
Als ik formulieren met deze vraag onder mijn neus krijg, moet ik altijd nadenken. Wat ben ik eigenlijk? Schrijver vul ik tegenwoordig meestal in. Maar het zou net zo goed leraar, dichter, redacteur, acteur, voice-over of presentator kunnen zijn. Al die dingen doe ik.
En wat ben ik nog meer? Oudste dochter van mijn ouders. Zus van zes zusjes en twee broers (hele en halve), moeder van Imme en vrouw van Hans Hagen.

In 1977 haalde ik mijn kleuterleidster-diploma aan de Kees Boekeschool in Bilthoven. Daarna ging ik naar de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht, in 1981 kreeg ik mijn diploma.
Samen met Hans en nog twee studenten richtten we Jeugdtheatergroep Stennis op. Tot 1984 gaven we voorstellingen en drama-workshops op meer dan 200 scholen in het voortgezet onderwijs.
In 1984 kregen Hans en ik een dochter, Imme. Ik schreef toen artikelen voor het jeugdtijdschrift Taptoe. Door Imme begonnen Hans en ik samen gedichten voor kinderen te schrijven. We schreven in die tijd ook scènes voor Sesamstraat.

Klokhuis - logoIn 1987 solliciteerde ik als presentator bij Het Klokhuis, tegelijk met zo’n 1500 anderen. Van die 1500 mochten er 60 een screen-test doen. Ik had geluk! Ik werd één van de 5 presentatoren.
Het Klokhuis bestond toen nog niet. We zochten naar de juiste toon, de juiste vorm en precies de goede hoeveelheid informatie. Ik ben er trots op dat ik vanaf het begin heb meegewerkt om het programma een gezicht te geven.

Monique - Pieter Penning apelazarus

Tot maart 2003 heb ik met ontzettend veel plezier bij Het Klokhuis gewerkt. Ik mocht parachutespringen, baby-aapjes de fles geven, ballon varen, kunstenaars interviewen en mee met de brandweer en de politie. Ik vond het een sport om ingewikkelde dingen eerst zelf te snappen en ze dan zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Ik voelde me soms de juf van Nederland. Een leukere baan bestaat er niet volgens mij!

Maar inmiddels was ik 47. De programmaleiding vond dat te oud voor een Klokhuis-presentator. Zo kwam er na 15 jaar een eind aan deze fantastische baan. Ik had graag nog een poosje willen blijven, want ik voelde me daar als een vis in het water.  Via de post en de mail kwamen er meer dan 2000 berichten binnen met protesten tegen mijn vertrek. Die beschouw ik als een compliment. En als een mooi afscheidscadeau.

Naast mijn werk voor Het Klokhuis ben ik al die jaren blijven schrijven. Ik bezocht ook schoolklassen om te vertellen over mijn werk als schrijver en presentator. En dat doe ik nog steeds. Sinds een paar jaar is ook mijn oude theaterliefde weer opgebloeid. Samen met Hans en Floor Minnaert speel ik poëzievoorstellingen in theaters en op scholen. 

Monique - godelindeschool

© foto Heleen Vernes-Van Gelderen

Ook presenteer en redigeer ik programma’s en (voorlichtings)films voor bedrijven, ministeries en instellingen. Bijvoorbeeld voor de Stichting Vredeseducatie en het Wilhelmina Kinderziekenhuis.
Soms ben ik dagvoorzitter op studiedagen voor leerkrachten. Soms ben ik presentator van voorleeswedstrijden. Of ik interview kunstenaars, verpleegkundigen, bibliothecarissen…

Kinderen vragen vaak of ik hobby’s heb. Ja! Werken vind ik fijn, want ik heb erg leuk werk. Verder houd ik van schaatsen op natuurijs, van hardlopen, zwemmen, reizen, koken, lekker eten en (kinder)boeken lezen. Maar het allerliefst ga ik duiken in een warme, blauwe zee. De wereld onder water is zo prachtig en kleurig. Ik vind het altijd jammer als mijn luchtfles leeg is en ik weer naar boven moet.

 

Overzicht
Sinds 1988
• Schrijver/dichter
• Lezingen en workshops op basisscholen en Pabo’s via SSS
• Presentatie live-evenementen: voorleeswedstrijden, congressen, studiedagen etc.
• Inspreken en presenteren van verschillende tv-programma’s en video/audio-producties voor bedrijven, ziekenhuizen, overheidsinstellingen etc.

• Vertalen Gruffalo-liedjes voor Rubinstein
• In de denktank voor TaalActief 4 van Uitgeverij Malmberg
• Inspreken luisterboeken voor Rubinstein, o.a. Kinderen van Amsterdam
• Tekstschrijver voor UMC Utrecht, website Jong en reuma
• Redactie/teksten voor FitNet, webtherapie voor jongeren met CVS – Wilhelmina Kinderziekenhuis
Vertalen serie 2 van Nijntje, 30 animatiefilms
• Redacteur Het Klokhuis 1992-1995
• Presentator bij Het Klokhuis 1988-2003
• Tekstschrijver voor Sesamstraat
• Verschijnen eerste boek Daar komt de tijger 1988
• Programmamaker AVRO/VARA Schoolradioserie De stem
• Tekst en hoorspel AVRO jongeren-radioprogramma 5 op 5
• Tekstschrijver AVRO radio St. Kitts van de Bovenwindse
• Tekstschrijver voor Okki en Taptoe 1985-1988
• Acteur en speldocent bij Jeugdtheatergroep Stennis

Akademie voor Expressie door Woord en Gebaar – Utrecht 1977-1981
Kleuterleidsteropleiding – Kees Boekeschool – Bilthoven 1974-1977

Monique - parachute